روز ۴ شنبه مارک زاکربرگ، موسس فیس بوک افشا کرد، مجرمین سایبری با سوءاستفاده از ابزار «جستجو» در این پلت فرم اقدام به جمعآوری اطلاعات و شناسه های ۲ میلیارد کاربر در سراسر جهان کرده اند.
متاسفانه اعلام به خطر افتادن اطلاعات کاربران این شبکه اجتماعی محبوب، نشان دهنده شکست دوباره فیس بوک در حفاظت از حریم خصوصی کاربران خود است. در هفتههای گذشته نیز افشاگری Cambridge Analytics در مورد جمعآوری اطلاعات شخصی ۷۷ میلیون کاربر و سو استفاده این شرکت مشاوره سیاسی از آن برای کمک به دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۶ ضربه سختی به فیس بوک وارد کرد.
به گفته مارک زاکربرگ، این وقایع اخیر نشان میدهد ما تلاش و تمرکز کافی برای جلوگیری از سوءاستفاده از اطلاعات کاربران خود را نداشتهایم و این خود اشتباه بزرگی است.
در همین راستا فیس بوک ویژگی جستجو را در پلت فرم خود غیر فعال کرده تا از اقدامات مخرب مجرمان سایبری جلوگیری کند. از طریق این ویژگی که به طور پیش فرض فعال بوده، هر کسی میتواند با وارد کردن تلفن و یا آدرس ایمیل، کاربر مورد نظر خود را جستجو کند.
نکته تهدیدآمیز در این میان سو استفاده هکرها از این ابزار است. در واقع آنها از طریق دارک وب، به اطلاعاتی مانند شماره تلفن و یا آدرس ایمیلهایی به دست آمده در نفوذهای قبلی دسترسی پیدا میکنند، سپس با کمک ابزار جستجوی فیس بوک اطلاعات دیگر قربانیان خود را از جمله نام، عکس پروفایل و محل سکونت را به دست می آورند.
گفتنی است تمام این اطلاعات به دست آمده در حملات سایبری بزرگ و یا مهندسی اجتماعی در مقاصد شخصی کاربرد فراوانی دارند.
در هر صورت با عذرخواهی مجدد زاکربرگ، فیس بوک برای حفاظت از دادههای خصوصی کاربران خود دسترسی اپلیکیشن های ثالث را به اطلاعاتی همچون، مذهب، گرایش سیاسی، تاریخچه کاری، تحصیلات، علایق، سرگرمیها و غیره محدود کرده است.